Bağımsız Denetime İlişkin Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu Kararı Yayımlandı

2013/4311 Sayılı Ortaklıkların Denetimine Dair Tüzüğün Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Tüzük
12 Mayıs 2017
Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporu Hazırlanması
12 Mayıs 2017
ÖZET : Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun, Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketleri Belirleyen 19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı BKK’ya ilişkin usul ve esasları belirleyen Kararı yayımlandı.

 

6102 sayılı  Türk Ticaret Kanununun 397’nci maddesinde  denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetleneceği düzenlemesi yer almıştır. Aynı maddenin 4’üncü fıkrasına göre denetime tabi olacak şirketler, Bakanlar Kurulunun  19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı Kararıyla belirlenmiş ve 23 Ocak 2013 tarih ve 28537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

19.12.2012tarihli ve 2012/ 4213 sayılı “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı”nın 4’üncü maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanan “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına İlişkin Usul ve Esaslar” ise Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca, 28.02.2013 tarihli toplantı ve 75935942-050.01.04 – [01/05] sayılı Kararı ile kararlaştırılmış ve 12.03.2013 tarih ve 28585 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu Kurul Kararı şirketlerin bağımsız denetime tabi olmasına, bağımsız denetimin kapsamından çıkmasına ve ilk uygulamaya ilişkin hususları kapsamaktadır.

Bağımsız denetime tabi olmanın genel şartları

Şirketlerin denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aktif toplamına, yıllık net satış hasılatına ve çalışan sayısına ilişkin genel ölçütler;

Aktif toplamı                     : 150 milyon TL ve üzeri
Yıllık net satış hasılatı        : 200 milyon TL ve üzeri
Çalışan sayısı                     : 500 çalışan ve üzeri

olarak belirlenmiştir. Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketlerin denetime tabi olması için yukarıda belirtilen üç ölçütten ikisini üstüste iki hesap dönemi sağlaması gerekir. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart değildir.

Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca denetime tabi olma şartlarını taşımayan bir şirket, sadece ana ortaklığının, bağlı ortaklığının veya iştirakinin Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında denetime tabi olması nedeniyle denetime tabi olmayacaktır.

Denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, şirketler ile bu şirketlerin bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplanırken vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan son iki hesap dönemine ilişkin bilanço ve gelir tablosu dikkate alınacaktır.

Aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının belirlenmesi

Aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının hesabında, belirtilen finansal tablolar çerçevesinde, varsa şirketin bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı da dikkate alınacaktır. Aktiftoplamının hesabında, şirketin kendi aktif toplamından, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin kayıtlı değerleri çıkarılacak, bulunan tutara, bağlı ortaklıklarının aktif toplamının tamamı ve iştiraklerinin aktif toplamından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmı eklenecektir. Yıllık net satış hasılatının hesabında, şirketin kendi yıllık net satış hasılatına bağlı ortaklıklarının yıllık net satış hasılatının tamamı eklenecek, iştiraklerinin ise yıllık net satış hasılatından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmı eklenecektir.Aktif toplamının ve yıllık net satış hasılatının hesabında, şirketin yurtdışındaki bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamları ve yıllık net satış hasılatı da dikkate alınacaktır.

Çalışan sayısının belirlenmesi

Şirketin çalışan sayısının belirlenmesinde, muhtasar beyannamede bildirilen aylık toplam çalışan sayısının yıllık ortalaması dikkate alınacaktır. Söz konusu yıllık ortalama, aylar itibarıyla aylık çalışan sayılarının toplamının on ikiye bölünmesiyle elde edilecektir. Ortalama çalışan sayısının belirlenmesinde, ana ortaklığın ve bağlı ortaklıkların hesaplanan çalışan sayılarının toplamı dikkate alınacaktır. İştiraklerin bu maddeye göre hesaplanan çalışan sayısı ise şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınacaktır.

Yıllara yaygın inşaat durumu

Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerini üstlenen şirketler açısından aktif toplamının hesabında, Tekdüzen Hesap Planında yer alan “170-177 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri” hesapları dikkate alınmayacaktır. Yıllık net satış hasılatının hesabında ise Tekdüzen Hesap Planında yer alan “350-358 Yıllara

Yaygın İnşaat ve Onarım Hakediş Bedelleri” hesaplarına sadece ilgili dönemde kaydedilen tutarlar yıllık net satış hasılatına eklenecektir. İşin bitiminde Tekdüzen Hesap Planında yer alan 350-358 no.lu hesaplardan ilgili dönem gelir tablosuna aktarılan kısımlar yıllık net satış hasılatının hesabında dikkate alınmayacaktır.

Bağımsız denetim kapsamından çıkma

Denetime tabi şirketler, tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı ölçütlerinden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalması durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren denetim kapsamından çıkacaktır. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sınırların altında kalınan iki ölçütün aynı olması şart değildir.

Denetime tabi olan şirketler, finansal tablolarını 6102 sayılı Kanun ve TMS’ye göre hazırlayacaklardır. Bu şirketler daha sonraki hesap dönemlerinde denetim kapsamında olup olmadıklarını değerlendirirken, aktif toplamının ve yıllık net satış hasılatının hesabında 6102 sayılı Kanun ve TMS’ye göre hazırladıkları finansal tabloları dikkate alacaklardır. Bu durumda, bağlı ortaklık ve iştirak kavramları 6102 sayılı Kanun ve TMS’deki anlamlarıyla dikkate alınacaktır. Ölçütlerin belirlenmesinde bağlı ortaklıkların tam konsolidasyon yöntemine, iştiraklerin ise özkaynak yöntemine göre konsolide edildikleri finansal tablolar kullanılacaktır.

Geçiş Döneminde Uygulama

Hesap dönemi takvim yılı olan şirketler açısından; 2013 hesap dönemi finansal tablolarının denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde,  31/12/2011 ve 31/12/2012 tarihli bilanço ve 2011 ve 2012 hesap dönemlerine ilişkin gelir tablosu kullanılacaktır.Özel hesap dönemini uygulayan şirketler açısından; denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, 2012 ve 2013 yıllarında sona eren hesap dönemlerine ilişkin dönem sonu finansal tabloları kullanılacaktır.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca belirlenen bu Usul ve Esaslar 1/1/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 12.03.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

19.12.2012tarihli ve 2012/ 4213 sayılı “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı” ile 12.03.2013 tarih ve 28585 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına İlişkin Usul ve Esaslar” sirkülerimize ek olarak verilmiştir.

Saygılarımızla …

23 Ocak 2013 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28537

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2012/4213

 

Ekli “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 29/11/2012 tarihli ve 1786 sayılı yazısı üzerine, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 19/12/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci maddesi kapsamında denetime tabi olacak şirketlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Tanımlar

MADDE 2- (1) Bu Kararda geçen;

a) Kurum: Kamu Gözetimi,  Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunu,

b) Şirket: 6102 sayılı Kanunda düzenlenen sermaye şirketlerini,

c) TMS: Türkiye Muhasebe Standartlarını,

ifade eder.

(2) Bu Kararda tanımı bulunmayan terimler TMS’deki anlamlarıyla kullanılmıştır.

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler

MADDE 3- (1) Tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler ile ekli (I) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler, 6102 sayılı Kanun ile 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde bağımsız denetime tabidir:

a) Aktif toplamı yüzellimilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı ikiyüzmilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı beşyüz ve üstü.

(2) Ekli (II) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler, tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte listede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak, 6102 sayılı Kanun ile 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde bağımsız denetime tabidir.

(3) Ekli (I) sayılı liste kapsamında yer alanlar hariç olmak üzere 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi kuruluşlar ile ekli (II) sayılı listenin yedinci sırası kapsamına giren kuruluşlar hariç olmak üzere sermayesinin en az % 50 ve daha fazlası Devlete, il özel idarelerine, kanunla kurulmuş vakıflara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler bu Kararın kapsamı dışındadır.

Uygulamaya ilişkin esaslar

MADDE 4- (1)Şirketler, bu Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşmaları durumunda müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olur. Bağımsız denetime tabi şirketler, söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalmaları ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalmaları durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılır.

(2) Bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.

(3) Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler iştirakteki hisseleri oranında dikkate alınır.

(4) Bağımsız denetime tabi şirketlerin ara dönem sınırlı bağımsız denetim yükümlülükleri, mevzuatta hüküm bulunmaması halinde Kurum tarafından belirlenir.

(5) Bu Kararda düzenlenmeyen hususlarda TMS’de yer alan hükümlere göre uygulama yapılır.

(6) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kurum yetkilidir.

Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Ekli (II) sayılı listenin yedinci sırası ile sadece kamu iktisadi teşebbüsleri bakımından olmak üzere aynı listenin dördüncü sırasında yer alan hükümler 1/1/2015 tarihinden itibaren uygulanır.

Yürürlük

MADDE 5-(1) Bu Karar 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6- (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(I) SAYILI LİSTE

1) Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden;

a) Yatırım kuruluşları,

b) Kolektif yatırım kuruluşları,

c) Portföy yönetim şirketleri,

ç) İpotek finansmanı kuruluşları,

d) Varlık kiralama şirketleri,

e) Merkezi takas kuruluşları,

f) Merkezi saklama kuruluşları,

g) Veri depolama kuruluşları,

ğ) Derecelendirme kuruluşları,

h) Değerleme kuruluşları,

ı) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören anonim şirketler.

2) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden;

a) Bankalar,

b) Derecelendirme kuruluşları,

c) Finansal holding şirketleri,

ç) Finansal kiralama şirketleri,

d) Faktoring şirketleri,

e) Finansman şirketleri,

f) Varlık yönetim şirketleri,

g) Finansal holding şirketleri üzerinde 5411 sayılı Kanunda tanımlandığı şekliyle nitelikli paya sahip olan şirketler.

3) 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile 28/3/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında faaliyet göstermekte olan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri.

4) İstanbul Altın Borsasında üye olarak faaliyet göstermesine izin verilen yetkili müesseseler, kıymetli madenler aracı kurumları, kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketler.

5) 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu hükümleri uyarınca anonim şirket halinde kurulan tarım ürünleri lisanslı depo şirketleri ile 11/8/1982 tarihli ve 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu hükümleri uyarınca anonim şirket şeklinde kurulan şirketler.

6) Ulusal karasal, uydu ve kablolu televizyon sahibi medya hizmet sağlayıcı şirketler.

(II) SAYILI LİSTE

1) Sermayesinin en az % 25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, derneklere, vakıflara, kooperatiflere ve bunların üst kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı olarak ait olan şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı kırkmilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı ellimilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı yüzyirmibeş ve üstü.

2) Yurt çapında günlük olarak gazete yayımlayan şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı ellimilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı yetmişbeşmilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı yüzyetmişbeş ve üstü.

3) Kaynak tahsisi içermeyen yetkilendirme sahibi şirketler ile çağrı merkezi şirketleri hariç olmak üzere, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1525 inci maddesi kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu denetimine tabi olan şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı yetmişbeşmilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı yüzmilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı ikiyüzelli ve üstü.

4) 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu, 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu düzenlemelerine tabi olarak faaliyet gösteren lisans, sertifika veya yetki belgesi sahibi şirketlerden (4046 sayılı Kanun hükümlerine tabi kamu iktisadi teşebbüsleri hariç) aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı yetmişbeşmilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı yüzmilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı ikiyüzelli ve üstü.

5) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık sayılan şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı onbeşmilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı yirmimilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı elli ve üstü.

6) Gayri faal olan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan veya iptal edilmiş olanj (gerekli ana sözleşme değişiklikleri ve benzeri prosedür işlemleri henüz gerçekleştirilmemiş j olanlar dahil) iştirak ve şirketler hariç olmak üzere, Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonunun iştirakleri ile mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu) kapsamında Fon tarafından denetimi ve yönetimi devralman şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı yüzellimilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı ikiyüzmilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı beşyüz ve üstü.

7) 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin en az % 50’si belediyelere ait olan şirketlerden aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar.

a) Aktif toplamı kırkmilyon ve üstü Türk Lirası.

b) Yıllık net satış hasılatı ellimilyon ve üstü Türk Lirası.

c) Çalışan sayısı yüzyirmibeş ve üstü.

12 Mart 2013 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28585

KURUL KARARI

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim StandartlarıKurumundan:

KURUL KARARI

Karar No: 75935942-050.01.04 –[01/05]

ToplantıTarihi: 28/2/2013

6102 sayılıTürk Ticaret Kanunu uyarınca 23/1/2013 tarihli ve 28537 sayılıResmîGazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı“Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı”nın 4 üncümaddesinin altıncıfıkrasına dayanılarak hazırlanan “Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına İlişkin Usul ve Esaslar”ın ekteki şekilde yayımlanmasına karar verilmiştir.

EK

BAĞIMSIZ DENETİME TABİOLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE

DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİBÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, 23/1/2013 tarihli ve 28537 sayılıResmîGazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılıBağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının uygulanmasına yönelik usul ve esaslarıdüzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Usul ve Esaslar, 2012/4213 sayılıBakanlar Kurulu Kararıçerçevesinde şirketlerin bağımsız denetime tabi olmasına, bağımsız denetimin kapsamından çıkmasına ve ilk uygulamaya ilişkin hususlarıkapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Usul ve Esaslar, 2012/4213 sayılıBakanlar Kurulu Kararının 4 üncümaddesinin altıncıfıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 (1) Bu Usul ve Esaslardaki terimler 2012/4213 sayılıBakanlar Kurulu Kararında yer alan anlamlarıyla kullanılmıştır. Ayrıca, bu Usul ve Esasların uygulanmasında;

a) Bakanlar Kurulu Kararı: 23/1/2013 tarihli ve 28537 sayılıResmîGazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılıBağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararını,

b) Denetim: Bağımsız denetimi,

c) Kurum: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim StandartlarıKurumunu,

ç) Türkiye Denetim Standartları(TDS): 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılıKanun Hükmünde Kararname uyarınca yürürlüğe konulan, bilgi sistemleri denetimi dahil olmak üzere, denetim alanında uluslararasıstandartlarla uyumlu eğitim, etik, kalite kontrol ve denetim standartlarıile bu alana ilişkin diğer düzenlemeleri,

d) Türkiye Muhasebe Standartları(TMS): 660 sayılıKanun Hükmünde Kararname uyarınca Kurul tarafından onaylanarak Türkiye Muhasebe Standardıve Türkiye Finansal Raporlama Standardıadıyla yayımlanan muhasebe standartlarıile bu alana ilişkin diğer düzenlemeleri,

ifade eder.

(2) Bağlıortaklık ve iştirak kavramları, denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde esas alınan ve yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırlanmışfinansal tablolardaki anlamlarıyla dikkate alınır.

İKİNCİBÖLÜM

Denetime Tabi Olma

Ölçütler

MADDE 5 (1) Şirketlerin denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde tek başına veya bağlıortaklıklarıve iştirakleriyle birlikte aktif toplamına, yıllık net satışhasılatına ve çalışan sayısına ilişkin genel ölçütler aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

Aktif toplamı                   : 150 milyon TL ve üzeri

Yıllık net satışhasılatı      : 200 milyon TL ve üzeri

Çalışan sayısı                   : 500 çalışan ve üzeri

(2) Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketlerin denetime tabi olmasıiçin yukarıda belirtilen üçölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlamasıgerekir. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynıölçütler olmasışart değildir. Aşağıdaki tabloda örnek bir şirket için hesap dönemleri itibarıyla ölçütlerin sağlanmasıve denetime tabi olma durumu gösterilmiştir:

Hesap dönemleri

Bilanço aktif toplamı 150 milyon TL veya üzeri midir?

Yıllık net satış hasılatı200 milyon TL veya üzeri midir?

Çalışan sayısı 500 veya üzeri midir?

Kriterlerden en az ikisini sağlıyor mu? Denetime tabi midir?
1/1-31/12 2011

Evet

Hayır

Hayır

Sağlamıyor Referans yıl
1/1-31/12 2012

Evet

Evet

Hayır

Sağlıyor Referans yıl
1/1-31/12 2013

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor Tabi değildir
1/1-31/12 2014*

Hayır

Hayır

Evet

Sağlamıyor Tabidir
1/1-31/12 2015

Hayır

Hayır

Evet

Sağlamıyor Tabidir
1/1-31/12 2016

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor Tabi değildir

      31/12/2014 tarihinde sona eren hesap döneminde ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalınmadığı varsayılmıştır.

(3) Bakanlar Kurulu Kararına ekli (II) sayılılistede belirtilen alanlarda faaliyet gösteren şirketler aynılistede yer verilen ölçütler dikkate alınmak suretiyle denetime tabidir. Ölçütlerin söz konusu listede belirtilen sınırlamalar çerçevesinde aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde ikinci fıkradaki usul uygulanır.

(4) Bakanlar Kurulu Kararına ekli (I) sayılılistede belirtilen alanlarda faaliyet gösteren şirketler ise herhangi bir ölçüt şartıaranmaksızın denetime tabidir.

(5) Denetim, şirketin konsolide finansal tablolarının yanında münferit finansal tablolarınıda içerir.

(6) Bakanlar Kurulu Kararıuyarınca denetime tabi olma şartlarınıtaşımayan bir şirket, sadece ana ortaklığının, bağlıortaklığının veya iştirakinin Bakanlar Kurulu Kararıkapsamında denetime tabi olmasınedeniyle denetime tabi olmaz. Bu durum, topluluk denetçisinin konsolide finansal tabloların denetimine ilişkin 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılıTürk Ticaret Kanunu ve TDS çerçevesindeki yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.

Esas alınacak finansal tablolar

MADDE 6 (1) Denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, şirketler ile bu şirketlerin bağlıortaklıklarıve iştiraklerinin aktif toplamıve yıllık net satışhasılatıhesaplanırken vergi mevzuatıçerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan son iki hesap dönemine ilişkin bilanço ve gelir tablosu dikkate alınır. Denetim kapsamına girildikten sonra 11 inci madde hükmüuygulanır. Yurtdışında bulunan bağlıortaklık ve iştiraklerinin, varsa denetimden geçmişuluslararasımuhasebe standartlarına uygun finansal tabloları, olmamasıhalinde tabi olduklarımevzuat uyarınca hazırladıklarıfinansal tablolarıdikkate alınır.

Aktif toplamıve yıllık net satışhasılatının hesaplanması

MADDE 7 (1) Aktif toplamıve yıllık net satışhasılatının hesabında, 6 ncımaddede belirtilen finansal tablolar çerçevesinde, varsa şirketin bağlıortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamıve yıllık net satışhasılatıda dikkate alınır.

(2) Bağlıortaklıklarıveya iştirakleri bulunan şirketlerin aktif toplamıve yıllık net satışhasılatıtutarının hesabında aşağıdaki işlemler yapılır:

a) Aktif toplamının hesabında, şirketin kendi aktif toplamından, bağlıortaklıklarının ve iştiraklerinin kayıtlıdeğerleri çıkarılır. Bulunan tutara, bağlıortaklıklarının aktif toplamının tamamıve iştiraklerinin aktif toplamından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmıeklenir.

b) Yıllık net satışhasılatının hesabında, şirketin kendi yıllık net satışhasılatına bağlıortaklıklarının yıllık net satışhasılatının tamamı, iştiraklerinin yıllık net satışhasılatından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmıeklenir.

c) Grup içi işlemlerden doğan varlık, borç, gelir ve giderlerden, bağlıortaklıklarla olanların tamamı, şirketin ve bağlıortaklıkların doğrudan iştirakleriyle olanlarının ise hisselerine düşen payıelimine edilir. Grup içi işlemlerin kısmen veya tamamen elimine edilmesi ihtiyaridir.

(3) Şirketlerin bağlıortaklıklarıaracılığıyla dolaylıolarak sahip olduklarıbağlıortaklıklar ve iştirakler de şirketin bağlıortaklığıve iştiraki olarak değerlendirilir.

Örneğin; A Şirketinin B Şirketinde %70, B Şirketinin ise C ve D Şirketlerinde sırasıyla %60 ve %15 oranlarında oy hakkına sahip olduğu durumda, A Şirketi aktif toplamınıve yıllık net satışhasılatınıhesaplarken, C Şirketini bağlıortaklığı, D Şirketini de %15 oranında oy hakkına sahip olduğu iştiraki olarak değerlendirir.

(4) Şirketlerin veya bağlıortaklıkların iştiraklerinin sahip olduğu bağlıortaklıklar ve iştirakler, ilgili iştirakin finansal tablolarındaki değerleri üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple, şirketin veya bağlıortaklıkların iştiraklerinin bağlıortaklıklarıve iştirakleri eliminasyon işlemlerine dahil edilmez.

Örneğin; A Şirketinin B Şirketinde %40, B Şirketinin ise C ve D Şirketlerinde sırasıyla %60 ve %15 oranlarında oy hakkına sahip olduğu durumda, A Şirketi aktif toplamınıve yıllık net satışhasılatınıhesaplarken, sadece B Şirketini iştiraki olarak değerlendirir. C ve D Şirketlerinin aktif toplamınıve yıllık net satışhasılatınıdikkate almaz. Dolayısıyla, C ve D Şirketlerinin A ve B Şirketleriyle gerçekleştirdiği işlemler eliminasyona dahil edilmez.

(5) Aktif toplamının ve yıllık net satışhasılatının hesabında, şirketin yurtdışındaki bağlıortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamlarıve yıllık net satışhasılatıda dikkate alınır.

Çalışan sayısının hesaplanması

MADDE 8 (1) Şirketin çalışan sayısının belirlenmesinde, muhtasar beyannamede bildirilen aylık toplam çalışan sayısının yıllık ortalamasıdikkate alınır. Söz konusu yıllık ortalama, aylar itibarıyla aylık çalışan sayılarının toplamının on ikiye bölünmesiyle elde edilir. Çıraklık ve mesleki eğitim sözleşmesi kapsamında şirkette mesleki eğitim gören çıraklar ve staj yapan öğrenciler çalışan sayısının hesabında dikkate alınmaz.

(2) Ortalama çalışan sayısının belirlenmesinde, ana ortaklığın ve bağlıortaklıkların bu maddeye göre hesaplanan çalışan sayılarının toplamıdikkate alınır. İştiraklerin bu maddeye göre hesaplanan çalışan sayısıise şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınır.

Örneğin, aşağıda aylık çalışan sayılarıbelirtilen, bağlıortaklığıB Şirketi ve %20 iştiraki C Şirketi olan A Şirketinin ilgili hesap dönemine ilişkin ortalama çalışan sayısışu şekilde hesaplanır:

Örneğin, B Şirketi A Şirketinin bağlıortaklığıolup A Şirketinin C Şirketinde %20 oranında iştiraki vardır. Söz konusu şirketlerin aylık çalışan sayılarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

 

Aylar

A Şirketi

B Şirketi

C Şirketi

Ocak

300

170

180

Şubat

305

180

170

Mart

310

185

145

Nisan

305

195

150

Mayıs

300

185

150

Haziran

295

180

160

Temmuz

290

170

160

Ağustos

285

135

160

Eylül

290

140

170

Ekim

310

165

180

Kasım

310

165

180

Aralık

300

170

140

Toplam

3.600

2.040

1.945

Yıllık ortalama (Toplam/12)

300

170

162,08

Yukarıdaki tabloda, şirketler itibarıyla yıllık çalışan sayısıve ortalama çalışan sayısıhesaplanmıştır. Buna göre, A Şirketinin yıllık ortalama çalışan sayısıhesaplanırken; A ve B Şirketlerinin yıllık ortalama çalışan sayılarının tamamıile C Şirketinin yıllık ortalama çalışan sayısının sadece %20’si toplanır. Dolayısıyla, A Şirketi için toplam yıllık ortalama çalışan sayısı(300 + 170 + (162,08 x %20) = ) 502,42’dir.

(3) Çalışan sayısının hesabında, 7 nci madde çerçevesinde şirketin kendisinin, bağlıortaklıklarının ve iştiraklerinin yurtiçindeki ve yurtdışındaki çalışan sayılarıda dikkate alınır.

Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri

MADDE 9 (1) 6 ve 7 nci maddelerde belirtilen hususlara ek olarak, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerini üstlenen şirketler açısından aktif toplamıve yıllık net satışhasılatıaşağıdaki gibi tespit edilir:

a) Aktif toplamının hesabında, Tekdüzen Hesap Planında yer alan “170-177 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri”hesaplarıdikkate alınmaz.

b) Yıllık net satışhasılatının hesabında, Tekdüzen Hesap Planında yer alan “350-358 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım HakedişBedelleri”hesaplarına sadece ilgili dönemde kaydedilen tutarlar yıllık net satışhasılatına eklenir.

c) İşin bitiminde Tekdüzen Hesap Planında yer alan 350-358 nolu hesaplardan ilgili dönem gelir tablosuna aktarılan kısımlar yıllık net satışhasılatının hesabında dikkate alınmaz.

ÜÇÜNCÜBÖLÜM

Denetim Kapsamından Çıkma

Denetimin kapsamından çıkma

MADDE 10 (1) Denetime tabi şirketler, tek başına veya bağlıortaklıklarıve iştirakleriyle birlikte 5 inci maddede belirtilen ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap dönemindealtında kalmasıdurumunda, müteakip hesap döneminden itibaren denetim kapsamından çıkar. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sınırların altında kalınan iki ölçütün aynıolmasışart değildir. Aşağıdaki tabloda örnek bir şirket için hesap dönemleri itibarıyla ölçütlerin sağlanmasıve denetime tabi olma durumu gösterilmiştir:

 

Hesap dönemleri

Bilanço aktif toplamı 150 milyon TL veya üzeri midir?

Yıllık net satış hasılatı200 milyon TL veya üzeri midir?

Çalışan sayısı 500 veya üzeri midir?

Kriterlerden en az ikisini sağlıyor mu? Denetime tabi midir?
1/1-31/12 2011

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor Referans yıl
1/1-31/12 2012

Evet

Evet

Hayır

Sağlıyor Referans yıl
1/1-31/12 2013

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor Tabidir
1/1-31/12 2014*

Hayır

Hayır

Evet

Sağlamıyor Tabidir
1/1-31/12 2015

Hayır

Evet

Hayır

Sağlamıyor Tabidir
1/1-31/12 2016

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor Tabi değildir

*    31/12/2014 tarihinde sona eren hesap döneminde ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalınmadığı varsayılmıştır.

 

(2) Denetime tabi şirketler, 7 nci madde çerçevesinde tek başına veya bağlıortaklıklarıve iştirakleriyle birlikte, bir hesap döneminde 5 inci maddede belirtilen ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalmasıdurumunda, müteakip hesap döneminden itibaren denetim kapsamından çıkar. Örneğin, 1/1/2013-31/12/2013 hesap döneminde denetime tabi olan bir şirketin 31/12/2013 tarihinde sona eren hesap döneminde aktif toplamı110 milyon TL, yıllık net satışhasılatı150 milyon TL ve çalışan sayısı550 kişidir. Şirket, söz konusu hesap döneminde, aktif toplamıve yıllık net satışhasılatıölçütlerine ilişkin sınırların yüzde yirmiden daha fazla altında kalmıştır. Bu nedenle şirket, 1/1/2014-31/12/2014 hesap dönemi için denetimin kapsamından çıkar.

(3) Bu madde hükmü, denetime tabi şirketlerden Bakanlar Kurulu Kararına ekli (I) sayılıliste kapsamında bulunan şirketler açısından uygulanmaz.

Esas alınacak finansal tablolar

MADDE 11 (1) Denetime tabi olan şirketler, finansal tablolarını6102 sayılıKanun ve TMS’ye göre hazırlar. Bu şirketler daha sonraki hesap dönemlerinde denetim kapsamında olup olmadıklarınıdeğerlendirirken, aktif toplamının ve yıllık net satışhasılatının hesabında 6102 sayılıKanun ve TMS’ye göre hazırladıklarıfinansal tablolarıdikkate alır. Bu durumda, bağlıortaklık ve iştirak kavramları6102 sayılıKanun ve TMS’deki anlamlarıyla dikkate alınır. Ölçütlerin belirlenmesinde bağlıortaklıkların tam konsolidasyon yöntemine, iştiraklerin ise özkaynak yöntemine göre konsolide edildikleri finansal tablolar kullanılır. Ortalama çalışan sayısının hesabında 8 inci madde hükümleri uygulanır.

Denetim kapsamından çıkılmasından sonra esas alınacak finansal tablolar

MADDE 12 (1) Denetime tabi olan bir şirketin sonraki hesap dönemlerinde denetim kapsamından çıkmasıdurumunda, söz konusu şirketin müteakip hesap dönemlerinde denetime tabi olup olmayacağının tespitinde 6, 7 ve 9 uncu madde hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜBÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Karşılaştırmalıolarak sunulan finansal tablolar

MADDE 13 (1) Denetime tabi olunan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolar denetimden geçmişolarak sunulur. Geçmişhesap dönemi veya dönemlerine ilişkin finansal tabloların karşılaştırmalıolarak sunulmasıesastır. Geçmişhesap dönemlerinde denetime tabi olunmamışise, denetimden geçmişfinansal tablolarla karşılaştırmalıolarak sunulan geçmişdönem finansal tablolarının denetimden geçmişolmasızorunlu değildir.

GEÇİCİMADDE 1 (1) Hesap dönemi takvim yılıolan şirketler açısından; 2013 hesap dönemi finansal tablolarının denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde, 1/1/2013 tarihinden önce sona eren son iki hesap dönemine ilişkin bilanço (diğer bir ifadeyle, 31/12/2011 ve 31/12/2012 tarihli) ve gelir tablosu (2011 ve 2012 hesap dönemlerine ilişkin) kullanılır.

(2) Özel hesap dönemini uygulayan şirketler açısından; denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, 6102 sayılıKanunun Geçici 6 ncımaddesinin ikinci fıkrasıuyarınca 2012 ve 2013 yıllarında sona eren hesap dönemlerine ilişkin dönem sonu (örneğin, 30/6/2012 ve 30/6/2013 tarihli) finansal tablolarıkullanılır.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Usul ve Esaslar 1/1/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımıtarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Kurum Başkanıyürütür.

BAKIŞ YMM VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

İLHAN ALKILIÇ